Alleen de voeten eraf, of een complete onderbeen amputatie (slik)?

Vanaf het begin van mijn dubbelzijdige amputatiewens, dacht ik alleen aan een voet/enkel-amputatie. Omdat mijn onderbenen tot aan mijn enkels nog gezond waren, wilde ik die niet kwijt. Maar door zowel de afwijzingen van het UMCG als Radboud, heb ik geen andere keuze meer dan een onder-de-knie amputatie door Wisselink.

Dat zit me niet bepaald lekker, want boven m’n enkels is alles gezond, dus waarom dat deel missen? In deze moeilijke tijden blijkt Niels, de prothesemaker, mijn echte Goeroe.‘Ik zuig Niels leeg met al mijn vragen. Arme Niels’

Teveel geprop

Hij belt mij bijna vaak op om te vragen hoe het met me gaat. Leeft empathisch mee, verheldert – maar praat niet goed – de houding van artsen, geeft me adviezen nadat ik 1000 vragen op hem heb afgevuurd en hem leegzuig. Arme Niels.

‘Mijn protest pareert hij snel’Na de teleurstelling van het Radboud zegt hij dat ‘een onder-de-knie amputatie misschien wel beter is’. Maar mijn protest dat ik gezonde kuiten ga verliezen, pareert hij snel.
  • Met een voet/enkel-amputatie krijg je alsnog een hoge koker waar je je hele kuit in moet proppen
  • Er is vrij weinig ervaring met dit soort amputaties, dus ook weinig flexibiliteit qua problemen
  • Van dit soort protheses liggen er niet veel op de plank, dus de keuze en mogelijkheden zijn minder
  • Je beperkt jezelf, met een toch al uitdagende revalidatie.
‘Advies wordt niet verafschuwd om wat het is, maar omdat zo weinig mensen weten hoe het te geven.
– Leigh Hunt, Engels dichter (1784-1859)

De voordelen van onder-de-knie

Hij legde uit dat de voordelen van een onder-de-knie amputatie groter waren:

  • Er is veel meer ervaring mee
  • Er zijn meer modellen van, dus meer keuzes
  • Problemen zijn sneller op te lossen door de expertise en meerdere leveranciers
  • Je staat steviger, omdat het draagvlak van de stomp groter is.

Weer die rust…

Hij raakte precies m’n juiste snaartje. Mijn overtuiging dat ik m’n gezonde kuiten moet kwijtraken, verdween als sneeuw voor de zon. Die kuiten raak je niet echt kwijt, want bij een onder-de-knie amputatie worden ze om het bot gewikkeld als stevig eindpunt. Wat wil je nog meer?‘Mijn Vision Book werd een stuk realistischer’

Met deze opluchting én de bereidheid van Wisselink in mijn achterzak, kreeg ik door hem weer een enorme rust over me heen. Mijn Vision Book werd een stuk realistischer. Ik keek nu anders naar de foto’s van mensen met een onder-de-knie prothese.

In gedachten weer op reis

‘Realiteit en visualisaties beter op elkaar afgestemd’Na een traantje te hebben weggepinkt, dat ik afscheid moest gaan nemen van mijn kuiten, creëerde ik ook duidelijkere beelden van mijzelf in de toekomst. Op vakantie, een cruiseschip, het strand, winkelen, you name it. Het leek wel of de realiteit en mijn visualisaties beter op elkaar waren afgestemd. Ja, dat wordt mijn toekomst.

Thanks Niels.

Schrijf een reactie