Het knutselkussen om m’n voeten ’s nachts hoog en koel te houden

Al sinds eind 2014 kreeg ik ’s nachts last van broeierige voeten in bed. Ik klapte dan het dekbed aan de onderkant dubbel naar boven, zodat m’n voeten vrij lagen. Of ik gooide ze buitenboord op het bovendek.

Echter kreeg ik een paar jaar later last van pijnlijke hielen en enkels. Deze maakte natuurlijk contact met het matras, en door mijn lichaamstemperatuur werden ze warm gehouden. Alleen bleef dat niet op lichaamstemperatuur, maar schoten ze door, naar hitte.‘De schuimwinkel werd mijn nieuwe missie’

De online schuimwinkel

Een gewoon kussen onder mijn voeten werkte niet; dit zakte teveel door en gaf nog steeds warmte door het indeuken. Online vond ik een schuimwinkel waar je in alle maten en diktes schuimplaten kon bestellen. Nou, dat werd mijn nieuwe missie.

‘Creatief aan de slag met hoezen en slopen’Na het bestellen van verschillende soorten diktes en groottes, ging ik creatief aan de slag met hoezen en slopen. Géén memory foam, want daar zakten m’n voeten in weg. Jerry was de Sjaak om de randen rond te maken. Uiteindelijk kwam er een goed resultaat waar ik baat bij had.

Schuren

Niet alleen in de slaapkamer, maar ook in de woonkamer had ik een kussen waar ik m’n voeten hoog mee hield. Met wekelijks een schone sloop, ging dit goed. Maar vanaf zomer 2019 ging het steeds slechter met mijn wonden, waardoor er, ondanks het beschermende verband, weer nieuwe wonden kwamen door het schuiven tegen het kussen.

‘Wij slapen zo lang, omdat wij namelijk tamelijk langzaam slapen.’
– Van Kooten en De Bie
Zelfs in de periodes dat ik aan de enkels vrijwel geen wonden had, moest ik er toch een verband omheen doen om de huid te beschermen tegen het onbewuste nachtelijke schuren. Wat weer averechts werkte tegen de warmte, omdat ik dan niet kon koelen bij hitte aanvallen (‘flares‘).‘Dat satijnen sloop had ik veel eerder moeten doen’

Satijnen sloop

Totdat ik op het idee kwam om een satijnen sloop te gebruiken i.p.v. katoen. Gelukkig had vriendin P deze paraat, dus kon ik die snel uitproberen. Dat ging een stuk beter. Dat had ik veel eerder moeten doen.

‘Het kussen moest wel worden gehalveerd’Zoals je op de foto kunt zien, kan ik met verschillende diktes de hoogte instellen. Want té hoog geeft rugpijn en bij op de zij liggen een verkeerde druk op de benen. Dus het was nog wel even klooien voordat ik alles goed had liggen.

Na de 1e amputatie moest het kussen wel worden gehalveerd, anders zou het in de weg liggen voor m’n stomp. En straks, na de 2e amputatie gooi ik hem met veel genoegen in de afvalbak. Niet ondankbaar bedoeld, want het kussen heeft goed z’n werk gedaan. Maar wel dat ik niet meer herinnerd wil worden aan die verschrikkelijke helse nachten.

Schrijf een reactie