De eerste liners doen toch pijn, het worden nu vacuüm protheses

Aanvankelijk leken de eerste set liners voor het pensysteem een goed plan, maar na een maand begonnen de plastic kappen (waar de pen voor de prothese wordt ingeschroefd) pijn te doen.

Precies het deel van de verharding van de kappen drukte op m’n littekens, en dat werd steeds meer een probleem. Daarop dan uiteindelijk staan was onmogelijk.

Smart Temp

Het materiaal van deze liners, die met ‘Smart Temp’ een veel betere temperatuur en zweetafwerking heeft, is daarentegen wel dikker, stugger en strakker. De eerste set kon ik makkelijk 12 uur verdragen, terwijl ik met deze al met een uur een enorme afknelpijn voelde.

‘Ik heb geen foto`s, maar je kan mijn voetafdrukken krijgen. Ze liggen boven, in mijn sokken.’
– Groucho Marx, Amerikaans acteur en humorist (1895-1977)

Oprekken

Wat goed heeft geholpen was het oprekken van de liners op de gipsmallen. Voor het maken van protheses worden er altijd gipsafdrukken gemaakt, die na creëren van de koker geen functie meer hebben.

Maar mijn ‘prothese coach’ kwam met het slimme idee om de mallen mee naar huis te nemen, en de uren dat ik de liners niet draag, ze op de gipsmallen te doen. Daardoor rekken ze in de niet-gebruikte tijd zo nog beter op. Kwamen ze toch nog goed van pas!‘De gipsmallen kwamen goed van pas’

Afdoen = pijn, dus liever aanhouden

In mijn geval kan ik niet vaker op de dag m’n liners verdragen. Eén keer aandoen en één keer afdoen vind ik het prettigst. Want na het afdoen krijg ik een behoorlijke afknelpijn die dan de rest van de dag aanhoudt. Ik heb ze liever aan dan uit, want het geeft me ook stabiliteit en een gevoel van bescherming.

Na wat terugschakelingen qua draagtijd, kreeg ik na 6 weken de smaak te pakken. Alle tips van het team heb ik opgezogen en gebruikt, en gemixt met mijn eigen bevindingen ging het steeds beter.

Voor- en nadelen van beide liners

Er zijn nergens twee dezelfde geamputeerden. Wat voor de één werkt, hoeft zeker niet voor de ander te werken. Het is dus vooral een zeer persoonlijke aanpassing en ervaring.

Dit zijn mijn ervaringen ‘so far’ met deze twee type liners (maar dat geldt niet voor iedereen):

WillowWood – Alpha Hybri (pensysteem)

  • Licht in gewicht
  • Soepel en dun materiaal
  • Zweterig, ook in de winter
  • Kappen zijn hard (pijnlijk bij littekens)
  • Randen rafelen snel

WillowWood – Alpha Smart Temp
(vacuumsysteem)

  • Geen zweterigheid
  • Meer comfort en zachter
  • Prachtige stevige kwaliteit
  • Zwaarder in gewicht
  • Dikker, stugger

Welkom 2e huid!

Schrijf een reactie