Drie keer BOEM maakte geen indruk op m’n boezem

Vorige maand heb ik m’n eerste cardioversie ondergaan. Ondanks het roesje vond ik het een heftige ervaring. Het bleek een moeizame reset; er waren drie pogingen nodig om m’n hart sinus weer goed te krijgen. Maar helaas was ik na een week weer terug bij af.

Even terug in de tijd: In 2017 werd ik met de ambulance afgevoerd met een atrium flutter, met een jaar later een herhaling met upgrade naar boezemfibrilleren.

Weinig indruk

Hartklachten met die gruwelijke pijnen, stress, immobiliteit, toenemend gewicht en uitzichtloze situatie was eerlijk gezegd een logisch gevolg.

Terwijl ik mijn artsen al vanaf het begin gewezen heb op mijn boezem, heeft het – ondanks de omvang – weinig indruk gemaakt. Zelfs tijdens mijn operaties in het VUMC vonden ze m’n onregelmatige hartslag niet zorgelijk. ‘Half Nederland heeft het, en je kunt er 100 mee worden.’

Nu moet ik wel toegeven dat mijn conditie beeld werd vertroebeld door mijn bijnieruitputting. Maar vóór m’n operatie stond ik al 10-0 achter qua conditie. Dus de verergering van m’n boezemfibrilleren dit jaar, kwam nog harder aan, wat mijn revalidatie enorm in de weg stond.

Ik word maar niet fitter

Het was de endocrinoloog uit het LUMC die me in maart jl. naar de cardioloog verwees. Dat was een goede zet, want na een 24-uur holter onderzoek, bleek dat mijn hartslag een chaos was. Gelukkig niet een te hoge hartslag, maar wel zeer onregelmatig. Hij stelde een cardioversie voor.

Op 16 juni kreeg ik (de maximale) 3 klappen om m’n hartritme weer normaal te krijgen. Het bleek nogal moeizaam te gaan. Met het spookje van Pacman op m’n borst (geroosterde brandplek, 2 weken jeuk), en ziek van de propofol verliet ik het ziekenhuis.

Maar 6 dagen profijt

De eerste dagen voelde ik me opvallend beter. Ik was minder kortademig en kon wat meer aan. Echter, de pret was van korte duur. Dit duurde maar 6 dagen.

Op een ochtend werd ik ‘s ochtend doodziek wakker met weer een bonkende boezem. Ik neigde om 112 te bellen, maar wilde niet wéér een medisch circus. Dus is de huisarts die middag langskomen. En inderdaad: de cardioversie was van korte duur.

Tijdelijk plan van aanpak: Betablocker verhogen, slaap-apneu onderzoek ondergaan, en als de sodemieter afvallen en een betere conditie krijgen. Eh… ja, daar loop ik letterlijk en figuurlijk vast: Ik voel me weer te slecht om mezelf te belasten met oefeningen, en heb ik ook nog niet de juiste protheses waarmee ik kan oefenen!

Schrijf een reactie