Plotseling was ik verlamd, met gillende sirenes naar het ziekenhuis

In juni 2017 deed ik een voorzichtige nieuwe poging met Tramadol, dit keer met gesplitste capsules. Dit sloeg redelijk goed aan, ik had enkele pijnvrije middagen, hoera! Tegelijkertijd mocht ik stoppen met de Propranolol, want daar kreeg ik het erg benauwd van.

Omdat ik wat meer energie voelde, die normaal werd opgeslokt door de pijn, ging ik de badkamer schoonmaken. Maar na enkele minuten werd ik wat misselijk en benauwd, dus ging ik naar kantoor om even te zitten. Ik voelde me slechter worden, en zei tegen Jerry ‘ik ga even op bed liggen’.‘Mijn mond was zwaar en kwam niet uit m’n woorden’

Ik ging rustig liggen en ademhalen, maar m’n hart was volledig de weg kwijt. Ik voelde me ineens heel zwaar worden. Ik riep ‘Kom snel!’ maar dat lukte niet. Mijn mond was zwaar en kwam niet uit m’n woorden. Gelukkig heeft Jerry direct de 112 gebeld.

Binnen ‘no time’ was de ambulance er

Ik kon me niet bewegen, niet rechtop zitten of iets vasthouden. Ik kon alleen maar kreunen en braken, voelde een druk op m’n borst kreeg bijna geen lucht. De ambulancebroeders constateerden een erg onrustige hartslag, dus ik moest mee naar het ziekenhuis. Omdat ik verlamd was, schakelde zij de brandweer in.

‘Dit is de laatste keer dat ik mijn huis zie’Ook zij waren binnen een split-seconde ter plekke. Ik werd in een speciale opblaasbare sluis gelegd, waarna ze me de trap af lieten glijden (dood eng), en daarna in de ambulance hesen.

Inmiddels waren enkele buren naar buiten gekomen. Je hoorde ze denken ‘Een ambulance én brandweer bij Jerry en Yolanda, wat zou daar aan de hand zijn?’ De ambulance reed weg met sirenes, terwijl ik door het achterraam ons huis zag verdwijnen. Ik had het gevoel al met één voet in het graf te staan, en dacht: ‘Dit is de laatste keer dat ik mijn huis zie’.

Cardioloog kan niets vinden

Na een lange avond met veel bloedonderzoek, kwam de arts met de conclusie dat ik een niet ernstige hartritmestoornis had (Palpitatieklachten bij PAC’s). Nadat hij mijn medische situatie over mijn voeten had gelezen, vond hij dit voorval niet zo vreemd.

‘Sommige geneesmiddelen zijn erger dan de ziekte.’
– Seneca, Romeins filosoof en toneelacteur (4 v.C.-65)

‘U heeft veel pijn, overgewicht, een slechte conditie, en staat onder hoge stress. Maar zodra u afvalt en uw conditie kunt opbouwen, komt het ook weer goed met uw hart’. Dat was fijn om te horen.

Omdat ik verder geen ernstige signalen had, moest ik diezelfde nacht naar huis, waar ik niet zo blij mee was. Ik kon me nauwelijks bewegen, maar ik mocht niet blijven. Ondanks dat ik mijn angst had geuit. Ik voelde me flink in de steek gelaten. ‘Als u afvalt en conditie opbouwt, komt het weer goed met uw hart’

De huisarts had een andere uitleg

Thuisgekomen heb ik enkele dagen op bed gelegen. Later legde mijn huisarts uit dat het een ‘rebound’ effect1 is geweest van de Propranolol. Want als je stopt met bepaalde medicijnen, kan je heftige klachten krijgen waar het middel juist voor was bedoeld. Maar ik slikte zo’n lage dosering, dat ik niet hoefde af te bouwen.

Wat is een rebound effect?
Het rebound-effect of het rebound-verschijnsel is de neiging van sommige medicijnen, om na een al dan niet plotseling staken van het gebruik, de terugkeer te veroorzaken van de symptomen die ze bij toediening juist bestrijden. Deze verschijnselen komen dan sterker terug dan voor de medicatie werd gestart.
Bron: Wikipedia

De Propranolol had mijn huisarts ‘off label‘ voorgeschreven om koude voeten te krijgen. Maar dat middel werkte niet, ik kreeg het er alleen maar benauwd van. In diezelfde week was ik ook aan het opbouwen met de Tramadol, wat een ‘dirty drug’ is.

‘Een traumatische ervaring die nog lang door ebt’Omdat ik me heb ingespannen met het schoonmaakwerk, en de Propranolol m’n hartslag juist dempte, is het misgegaan. Alles bij elkaar heeft mijn lichaam na inspanning zo van slag gemaakt, dat ik een plotseling verlamming heb kregen.

Uiteindelijk is dit een fikse traumatische ervaring geworden, die no lang door ebt.

Dit was overigens niet de laatste keer dat ik met de ambulance werd afgevoerd. Ruim een jaar later gebeurde er wéér iets heftigs.

Bronvermeldingen
  1. Uitleg over het rebound effect op Wikipedia  

Schrijf een reactie