Ik voelde me een onvrijwillige hoofdrolspeelster in een Kafkaiaans drama

Vanaf de 1e afwijzing van Supergod Geertzen in maart 2019, en zeker na zijn 2e, voelde het alsof ik onvrijwillig de hoofdrol had gekregen in een dramatisch boek van Franz Kafka1. De nachtmerrie waarin ik leefde, deed niets onder voor één van zijn bestsellers.

Franz Kafka (1883-1924) was een Praagse Duitstalige schrijver, die één van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw is geworden. Zijn werk kreeg vooral na zijn dood een grote invloed op de westerse literatuur.‘Kafkaiaanse toestanden waarbij het individu machteloos is’

Zijn naam als bijvoeglijk naamwoord

Franz Kafka (1883-1924) Bron foto: Wikipedia

Het Nederlandse woord kafkaiaans of kafkaësk staat in verband met de ervaringen van de personages in Kafka’s wereld. Zo zijn kafkaiaanse toestanden bijvoorbeeld (volgens van Dale):

“Op raadselachtige wijze beangstigend, bedreigend, vooral door een overgeperfectioneerde samenleving, die zich aan de controle van het individu onttrekt, of waarover het machteloze individu geen controle meer heeft.’

Beschuldiging onduidelijk

Dus, iemand die zich in een Kafkaiaanse situatie voelt, wordt ergens van beschuldigd, maar krijgt niet te horen waarván precies. Daardoor is een verweer onmogelijk, waarbij diegene ook nog wordt opgezadeld met een onmogelijke omgekeerde bewijslast.

Ik had juist positieve bewijzen!

Hoe kan dat genegeerd worden??

‘Hoe kan 95% met een hogere levenskwaliteit genegeerd worden?M.b.t. die omgekeerde bewijslast: dat had ik! Want er is in 2014 een rapport van dr. Bodde (m.m.v. Geertzen!) waarin zij schrijft dat bij haar onderzoek ‘Amputatie been of arm kan levenskwaliteit van patiënten met CRPS-1 verbeteren’ maar liefst 95% van de CRPS patiënten een betere kwaliteit van leven kregen na een amputatie van een ledemaat2 3. 95%!

De boel bewust vertragen

Dus, Kafka’s boeken matchte goed bij mij leven: Het gevoel en sfeer die hij in zijn boeken schetst, was ook mijn realiteit. Ik was in een gevecht beland met een bureaucratische instantie, het VUMC, waarbij ik in een zinloze, desoriënterende en nachtmerrieachtige complexiteit zat, waarin ik bewust werd gedupeerd.

In ieder geval zéker door Geertzen en Frölke, want zij wisten donders goed hoe slecht ik er aan toe was.

 • En dan zo’n patiënt in de steek laten?
 • Op zo’n jonge leeftijd?
 • Met die zwaar belastende klachten, helse pijnen en invaliditeit?
 • Met zo’n lage kwaliteit van leven?
 • Die is ingedeeld in ASA4?
 • En met positieve medische rapporten op tafel komt?
 • Van tafel schuiven? Of terug naar de huisarts?

Daar klopt toch iets niet?

Geen verantwoordelijkheid

Tijdens de donkere weken van begin 2020, gek genoeg ná het groene licht van Wisselink, werden de gedachten dat het VU team een samenzwering had gemaakt toch steeds weer sterker. Ze zeiden dat ze me wél gingen helpen, maar vertraagden de boel bewust dusdanig, dat ik vanzelf wel zou overlijden. Dan hoefden zij geen verantwoordelijkheid te nemen.

De logica is weliswaar onwrikbaar, maar tegen een mens die wil leven, kan zij niet op.’
Franz Kafka, Tsjechisch Duitstalig schrijver (1883-1924)

Deze gevoelens zijn geen onverwerkte trauma’s van zijn boeken, want eerlijk gezegd heb ik die nooit gelezen. Een vriendin zei dit na mijn zoveelste drama verhaal: ‘Het lijkt wel of je in een Kafkaiaans drama zit!’. En toen ben ik op onderzoek uitgegaan.

Ik zag een overeenkomst met zijn verhalen omdat die iets droomachtigs, maar ook iets donkers hadden. Hij wekt die indruk door reële en irreële gebeurtenissen, samen met feiten en de oordelen/interpretaties/gedachten over die feiten, naadloos in elkaar overlopen. Een griezelige parallel met de situatie waarin ik zat.‘Een griezelige parallel met mijn situatie’
 • Gelukkig bleek dit toch allemaal niet waar te zijn. Op 10 juni 2020 was mijn 1e amputatie, waarbij ik met veel zorg en aandacht ben ‘gedragen’ door het hele VU team. In plaats van een horror hoofdrolspeler, ben ik als een Disney prinses behandeld.
Bronvermeldingen
 1. Franz Kafka op Wikipedia  
 2. Vermelding site UMCG  
 3. Vermelding site RUG  

Schrijf een reactie