Het positieve onderzoek van dr. Bodde steunt mij enorm

Door de VerenigingKorter maar Krachtig’ werd ik gewezen op een artikel over het promotieonderzoek van dr. Bodde m.b.t. de kwaliteit van leven bij patiënten die CRPS hadden en geamputeerd zijn. Haar onderzoek laat namelijk een zeer positief beeld zien.

Wel of niet amputeren?

Voor artsen blijft de keuze voor een amputatie altijd een dilemma. Gaat de patiënt er op vooruit, of juist op achteruit? Dan zijn dat niet de acute situaties dat iemand onder een vrachtwagen is gekomen, of bij diabetes de voet verder afsterft.‘Te veel pijnklachten voor een normale kwaliteit van leven

Maar juist als iemand jarenlange pijnklachten heeft zoals bij CRPS type 1, waarbij het lichaamsdeel ogenschijnlijk ‘gezond‘ is, maar te veel pijnklachten oplevert voor een normale kwaliteit van leven. Dat is wat ik ook had.

21 patiënten onderzocht

Het promotieonderzoek van Dr. Bodde gaat over de ervaringen van 21 CRP-1 patiënten die een amputatie hebben ondergaan. De groep had hevige, brandende pijnen, begonnen na een ongeluk, maar ook zonder aantoonbare oorzaak. Zoals ik had.

‘Hun pijn had een enorme impact op hun leven’De patiënten hadden een zeer hoge pijnscore in verhouding met de oorzaak, b.v. een verzwikte enkel. Bij sommige patiënten reageert de pijn niet op de behandelingen, wat een enorme impact heeft op hun sociale leven. Zoals bij mij.

Dr. Bodde voerde een onderzoek uit tussen 2000-2008 onder 21 CRPS-1 patiënten, met als doel de voor- en nadelen van een amputatie in kaart te brengen. Hun gemiddelde leeftijd was 46 jaar en hadden gemiddeld 6 jaar last van pijnklachten. De gemiddelden zijn voor mij ook zo.

De resultaten van het onderzoek

  • 95% = 20 patiënten hadden na de amputatie een verbetering van de kwaliteit van hun leven
  • 90% = 19 patiënten hadden minder pijn
  • 67% = 14 patiënten sliepen beter
  • 24% = 5 patiënten ontwikkelden opnieuw CRPS-1, of in de stomp (14%) of in een ander ledemaat
  • In een andere studie ontdekte ze dat 77% fantoompijn kreeg.

Dit onderzoek kan artsen helpen om een betere keuze te maken als amputatie een optie zou zijn.1 2 3 4

Mijn strijd met dit onderzoek

Vanaf 2019 heb ik dit onderzoek aan al mijn artsen laten zien. Maar er werd niets mee gedaan. Sterker nog: Dr. Serné zei zelfs dat hij zich zou focussen op de 5% waarvan de kwaliteit niet was verbeterd. Toen zakte m’n broek af.

Oké, ik voldeed niet helemaal aan de diagnose CRPS, maar volgens alle artsen had ik wel veel raakvlakken. Dus hoe blind, ongeïnteresseerd, wantrouwig kan je zijn door zo’n duidelijk resultaat weg te cijferen?‘Ik had veel raakvlakken met CRPS’

En als toetje: dit onderzoek is onder de paraplu van Geertzen uitgevoerd (promoter). Echt? Ja, echt.

  • Dr. Bodde studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Bodde werkt als revalidatiearts in het Wilhelminaziekenhuis in Assen.
Bronvermeldingen
  1. Website UMCG  
  2. Website RUG  
  3. Website SOLK  
  4. Magazine Korter maar Krachtig  

Schrijf een reactie