Ik voel me afglijden, ik wil en moet bewegen, ik wil een fysio thuis!

Door de dalende levenskwaliteit en de stijgende weegschaal, snak ik naar beweging en verbranding. Onze fitness apparatuur staat op zolder maar te verstoffen. Soms probeer ik het weer, maar word direct afgestraft met roodgloeiende voeten, waarna pijnlijke uren volgen met koelen.

Fysio aan huis

Niet als een goed voornemen voor 2019 maar vanuit noodzaak, bel ik de huisarts. Want ik heb de diepgewortelde wens om 2-3 keer per week een fysio aan huis te krijgen. Een revalidatietraject is al gefaald in 2016. Maar inmiddels hebben we thuis overal airco’s, dus ik kan de omgeving koel maken.‘2 keer per week kwam er een fysio thuis’

Hij vond dit een fantastisch idee gezien mijn verslechteringen. Binnen no-time had ik een fysioteam gevonden waarvan een fysio eerst 3, later 2 keer p/w thuiskwam. 3 keer was door mijn over-enthousiasme, waardoor ik al snel moest downgraden naar 2 keer p/w.

Op zolder aan de slag

Omdat ik een complete fitnesszolder heb, ontwikkelden we al snel een goede routine. Door de beperkingen met mijn benen, konden we helaas niet alles doen. Om hitte en pijn te voorkomen moet ik ze horizontaal (en koel) houden. Dit nodigde uit tot creativiteit wat ons goed lukte.

‘Een fysieke terugval omdat mijn voeten steeds opwarmde’Maar na enkele maanden kwam ik toch wel in de problemen. Vaak waren mijn voeten na 2 uur nog niet gekoeld, en bleef de branderige pijn aanwezig. Tijdens de oefeningen zag hij mijn voeten al roder worden, dus het was duidelijk dat de trigger het bewegen was.

Omdat er allerlei toestanden tussendoor gebeurde, hebben we elkaar enkele weken niet gezien. Maar dat betekende ook een fysieke terugval. Terwijl ik juist nu in gesprek was met artsen voor een dubbelzijdige onderbeen amputatie.

Improviseren in de woonkamer

Toch heb ik hem weer gebeld. ‘Kunnen we niet wat improviseren in de woonkamer? Al is het alleen maar ballen gooien of touwen stretchen, dan ben ik tenminste weer in beweging.’ Natuurlijk kwam hij snel, dus de woonkamer werd de fitnessruimte waar ik de airco recht op m’n voeten kon zetten.

”Bewegen is helend voor lichaam en ziel.’
– Yolanda Lippens

We hebben flinke oefeningen kunnen doen. Met het voordeel dat ik niet naar zolder hoefde, dus minder trappen hoefde te lopen.

Bijnieren

Het was wel opvallend dat iedere keer als we te snel gingen, ik misselijk of zelf zo beroerd werd, dat ik naar bed moest. Dr. Serné nam dit niet zo serieus, terwijl het beeld van trage bijnieren wel duidelijk was. Dankzij het LUMC is dit ook uitgezocht en bevestigd.‘The Story of My Life’

Door zijn medicijnen kon ik dat goed opvangen, waardoor ik nu sneller kan inspelen op ziek worden na inspanning (the story of my life!).

Videobellen

Tijdens de Coronacrisis lagen de fysio sessies stil. Maar gelukkig had de fysiopraktijk al snel software waarmee we konden videobellen. Dit kwam mij erg goed uit, want nu kon ik vanaf m’n bureaustoel de oefeningen doen, waarbij hij kon meekijken en begeleiden. Dat ging heel goed.

‘In de woonkamer vanuit bed!’Gelukkig werden de Coronamaatregelen na 2 maanden alweer bijgesteld, dus konden we na mijn 1e amputatie in de woonkamer aan de slag (vanuit bed!).
In Coronatijd beeldbellen én oefeningen doen met mijn fysio

Schrijf een reactie