De échte hel begint met de fik in de voeten door de Capsaïcine crème

Bovenstaande foto, vlak na het boodschappen doen, kerst 2015

Tijdens de zomer van 2015 werd de branderigheid en prikkels op de wreven steeds erger. Inmiddels was ik enthousiast aan het lopen met m’n wandelcoach Jan, maar die moest ik steeds vaker afzeggen.

Op advies van een vriendin, die ook soortgelijke klachten had onder haar voetzolen, heb ik Capsaïcine crème bij de huisarts aangevraagd.

‘Ik voelde meteen dat het mis was’Vlak voor de kerst begon ik hiermee enthousiast te smeren, alleen op de wreven. Maar ik voelde al meteen dat het mis was. Direct begon het nóg meer te branden en te prikken.

Ja, dit stond ook als bijwerking in de gebruiksaanwijzing. Ondanks dit hield de apotheek vol dat ik het minstens drie weken moest proberen. Doorsmeren dus.

Bijwerkingen van de Capsaïcine crème

Foto: Pixabay

Mijn onbestemde gevoel was terecht. In de bijsluiter stonden bijwerkingen die ik direct herkende. De aanraking met lauw-warm water tijdens het douchen was erg pijnlijk, waardoor ik mijn onderbenen eerst aftapete met een vuilniszak.

Nadat m’n voeten iets waren afgekoeld moest ik weer smeren, waardoor de hitte er direct weer insloeg. En dan smeerde ik nog maar eenmaal per dag, i.p.v. de geadviseerde tweemaal. Want voor de nacht kon ik de hitte helemaal niet verdragen.

‘Branderig gevoel, rode, pijnlijke huid’

De bijwerkingen zijn precies ook mijn oorspronkelijke probleem. Een screenshot van apotheek.nl1 van de bijwerkingen van de Capsaïcine crème:

Capsaïcine is een bestanddeel van Spaanse pepers (Capsicum). Het wordt al tientallen jaren gebruikt. Het is op recept verkrijgbaar als Capsaïcine crème FNA. 2

Cruciale weken

Na drie weken was ik het zat. De pijn werd alleen maar erger, en ik had er nog een probleem bijgekregen: de complete voorvoeten, tenen, zijkanten en voetzolen waren alsof er in de voeten een brandbom was ontploft.

‘Wat heb ik mezelf in Godsnaam aangedaan?’Het werd later duidelijk dat deze drie weken cruciaal zijn geweest voor het verloop van mijn aandoening. Wat heb ik me zelf in godsnaam aangedaan?

Alleen via de pijnpoli

Als ik dit verhaal later aan artsen vertelde, reageerden ze altijd zeer verbaasd: ‘Smeerde u de Capsaïcine crème zelf??’

Het bleek namelijk niet gebruikelijk dat patiënten dit zelf doen, maar deze behandeling alleen via een pijnpoli verloopt. Daar wordt namelijk vooraf een verdovende Lidocaïne zalf gesmeerd, om de branderigheid te verminderen.‘Deze behandeling verloopt alleen via de pijnpoli’
‘Liefde is de beste schoonheidscrème.’
Raquel Welch, Amerikaanse actrice (1940-)

Wist ik veel. Ik had veel over deze crème gelezen en leek voor mij een wondermiddel. Mijn huisarts noch de apotheek vertelde mij dat je het niet zelf kon smeren. En de bijsluiter zegt over het vooraf verdoven dat dit ‘soms’ gebeurt.

Zelfs jaren later nog tranen

Tsja, ‘achteraf kijk je een koe in z’n kont’, ‘Als hadden komt, is hebben te laat’. De standaard spreekwoorden zijn allemaal van toepassing.

Op het moment dat ik dit verhaal schrijf, 28 juli 2020, breek ik even open. Het gebruik van deze crème heeft bij mij zo’n destructief effect gehad, dat als ik het niet had gesmeerd, ik er nu heel anders voor had gestaan.‘Ik heb altijd het beste met mezelf voor, maar toch…’

Wat mij troost is dat ik van mezelf weet dat ik altijd het allerbeste met mezelf voor heb. Ik zou mezelf nooit iets aandoen of iets erger maken, ik wil juist alleen maar beter worden. Daarbij bekijk ik zorgvuldig de risico’s, en doe mijn huiswerk op medische sites. Maar tóch heb ik zelf die crème gesmeerd.

Gelukkig kan ik inmiddels de goede kant zien: Stel dat het wel had gewerkt, maar ik had het niet aangedurfd? (Als je daar überhaupt achter kan komen.) Dan had ik dat misschien nog erger gevonden.

Bronvermeldingen
  1. Apotheek.nl  
  2. Efarma.nl  

Schrijf een reactie