Overzicht van de triggers van de pijn en hitte in mijn voeten

Zoals je kunt lezen in mijn verhaal van de vakantie in 2011, zijn de klachten begonnen met tintelingen op m’n wreven. Pas na het gebruik van de Capsaïcine crème zijn m’n voeten ontploft en is de hitte erin geslagen.

Maar wat veroorzaakte nou al die klachten, waardoor ik zoveel pijn kreeg door de rode en gloeiende voeten? En waarom heb ik uiteindelijk die beslissing genomen voor de dubbelzijdige onderbeenamputatie?

De triggers voor mijn klachten

Wat waren géén triggers?

Waar de klachten niet door werden getriggerd was voeding. Ik heb geen verschil gemerkt met suiker of koolhydraten o.i.d. Ook was aanraking geen probleem, als het maar niet te ruw of te wild was.

‘Geen enkel filosoof verdroeg ooit tandpijn geduldig.’
– William Shakespeare, Engels toneelauteur (1564-1616)

De opwarming van de voeten waarbij ze rood en gloeiend heet worden, wordt een ‘flare’ genoemd. Dit kan binnen 2 minuten ontstaan, na een trigger uit bovenstaande lijst. Het wordt ook wel een ‘opstoot’ of ‘pain wind-up’ genoemd.

Voor iedere arts was de grote vraag: bij welke aandoening horen deze klachten?

Schrijf een reactie