Ik ben altijd al een stevige meid geweest. Op m’n 10e jaar was ik al 1.75 lang waarna ik ben doorgegroeid naar 1.81 m. Vroeger heb ik echt groeipijnen gehad, dat herinner ik me nog goed.

Omdat ik (jeugd)asthma had (zwaar rokersgezin), adviseerden de artsen toen om het rustig aan te doen, om maar niet benauwd te worden. Dus ik ben niet opgegroeid met sport, behalve later (ballroom)dansen op hoog niveau.‘Een boterham met banaan vulde ook’

Als 20-er had ik wel last van overgewicht. Ik woonde net samen, en had naast m’n fulltime baan geen puf meer om te koken. Dus een boterham met banaan vulde ook. Nu denk ik ‘What was I thinking?’, maar goed, ik zie het maar als een verkapte studententijd.

De oorzaken van mijn kilo’s

Dat ik vanaf 2016 te zwaar ben geworden, heeft meerdere oorzaken.

  • Door de pijn kon ik veel minder bewegen, en uiteindelijk alleen stilzitten
  • De medicatie, o.a. Venlafaxine en hydrocortison geven overgewicht (en een bol gezicht, Moon Face)
  • Een te lage schildklier, waarvoor ik de laatste 2 jaar geen medicatie voor heb ingenomen
  • Niet eten, omdat ik toch geen honger had en misselijk was.

Gelukkig drink ik geen alcohol of frisdrank, of vreet ik zakken chips leeg. Op hele diepe momenten vind ik wel wat troost door een stukje chocola, maar daar word ik weer snel misselijk van.

Dansen is verbranden

‘Kindje, wat begin je magertjes te worden’In de periodes dat ik veel danste, zo ook in m’n 30-er jaren, merkte ik dat m’n broeken ineens wijder werden. Kleding had ik vaak in twee maten. Mijn moeder zei rond 2001: ‘Kindje, wat begin je magertjes te worden’. Ik runde toen een dansclub, gaf dansles, lag in scheiding, én had veel stress.

Kilo’s verbranden ging bij mij dus altijd automatisch door het bewegen. Toen ik veel zwom, liet ik vele kilo’s achter in het zwembad. Gelukkig heb ik geen eetprobleem, dus mijn opgebouwde overgewicht van de laatste jaren smelt straks zo weg.

Complete fitness zolder

Wrang genoeg heb ik op zolder diverse semi-professionele fitnessapparaten staan uit mijn tijd bij de sportwinkel. Want naast lopen en dansen is fitness ook één van mijn uitlaatkleppen. Deze heb ik tot het uiterste moment gebruikt, tot de pijn daarna te heftig werd.‘Ik heb op latere leeftijd een inhaalslag gemaakt’
‘Van een vrouw wordt nooit verwacht dat ze de waarheid vertelt over haar gewicht.’
– Cathy Hamilton

Juist omdat ik vroeger geen buiten- of sportkind was, heb ik op latere leeftijd een inhaalslag willen maken, maar een goeie basisconditie zoals Jerry heeft, zal ik niet krijgen. Maar sporten vind ik gelukkig leuk, dus ga ik mezelf met sport beter maken.

Op vakantie? Dág kilo’s!

‘Ik ben geen grote eter. Gelukkig maar.’Tijdens onze vakantie was dit ook altijd zichtbaar. Mijn collega’s waren niet alleen jaloers dat ik zo bruin was, maar ook dat ik een paar kilo lichter was. Ik ga niet los op de sangria, paella, snacks en alcohol. Maar ik drink water, loop kilometers, eet het liefst sla, groente, meloen en wat vlees.
2009, cruiseschip Carnival Spirit

Oké, ik geef toe, ik ben geen heilig boontje, dus geniet ook van chocola, koekjes, appeltaart en croissants. Maar ik ben geen grote eter en ben snel vol. Gelukkig maar.

Vooral de beweging

Vooral de verspreide dagelijkse beweging is de ‘key’ in mijn beleving. Niet 1 uur per dag intensief sporten, alhoewel ik dat thuis vaak wel deed, maar verspreid over de dag in beweging zijn.

Op een cruiseschip loop je, zonder dat je het in de gaten hebt, vele kilometers. Want de afstand van je hut naar het restaurant of theater, zijn flink wat stappen.

Het volste vertrouwen

Dus zodra ik pijnvrij en weer mobiel ben, pak ik iedere gelegenheid aan om weer te gaan bewegen. Binnen en/of buiten. Vandaar dat ik het volste vertrouwen heb dat al dat vet, straks op m’n nieuwe pootjes, zichtbaar zal wegsmelten.

Kijk je mee?

Schrijf een reactie