Alvast oefenen ‘zonder benen’ en leren van de VUMC fysio

Om straks alvast goed voorbereid te zijn op wat me te wachten staat, te ervaren wat ik wel en niet kan zonder benen, en verrassingen te voorkomen in mijn nieuwe leven, ben ik door Suzanne, de fysio van het VUMC, uitgenodigd voor een oefensessie om transfers te maken.

Zij gaat me leren hoe ik mijzelf straks zonder onderbenen kan verplaatsen van rolstoel naar een bank, stoel, wc, auto of bed, en andersom. Gelukkig zijn hier niet alleen technieken maar ook hulpmiddelen voor. En daar had ik natuurlijk nog nooit mee te maken gehad.Ik heb hier nog nooit mee te maken gehad’

Conditie is spelbreker

‘Thuis doen we al jaren niets anders’Omdat ik in een slechte conditie ben en zit opgescheept met twee pijnlijke blokken aan m’n benen, ben ik toch wat nerveus. Mijn enthousiasme spat er van af (daarom bood ze mij dit ook aan), maar mijn lichaam is a: te zwaar en b: uitgeput. Daarbij zijn mijn armspieren nog lang niet wat ze moeten zijn.

We beginnen met de basis: alles prepareren, zodat de transfers veilig zijn. Nou, daar ben ik wel goed in, want thuis doen we al jaren niets anders. Mijn rolstoel heeft gelukkig een zijkant die te verwijderen is, en de fysiobank is in hoogte verstelbaar.

Techniek + Focus

De techniek is niet ingewikkeld, maar de volgorde is wel belangrijk. In combinatie met een goede focus, net zoals bij Epke. Ze leert me ‘billen – benen – billen – benen – billen – benen’.‘Kracht uit m’n armen, flexibiliteit uit m’n heupen’
‘Talent bestaat uit gestadig oefenen. Anders niets.’
– Jeroen Brouwers, Nederlands romanschrijver en polemist (1940-)

Dus zodra alles goed is geprept, moet ik eerst m’n billen verplaatsen, en daarna m’n (boven)benen.

Altijd bergafwaarts

Na een paar keer heen en weer te hebben geschoven, gaat het steeds makkelijker. Is dit nou alles? In principe wel. Alleen moet ik goed letten op hoogte verschillen, dus ik moet ervoor zorgen dan ik altijd bergafwaarts ga. Nou ja, figuurlijk dan.

‘Ik heb belangrijkste moves goed onder de knieSuzanne is supertrots op me en stelt dat ik best nog wel lenig ben. Op dit gebied voorziet zij geen problemen na de amputatie, en dat geeft me kracht.

Het stelt me gerust dat ik deze belangrijke moves onder de knie heb. Dat geeft me nog meer vertrouwen dat alle puzzelstukjes straks op de juiste plek zullen vallen. Dus kom maar op met die banken, wc’s, stoelen, zitjes. Appeltje Eitje.

Video hoe een transfer werkt

Hieronder een voorbeeld video hoe een transfer werkt. Uiteindelijk ben je zo handig dat je dit binnen een paar seconden zelf doet.

Schrijf een reactie