Ik doe gewoon als Epke Zonderland, dan red ik het wel

Als je denkt dat iets je niet lukt, dan is dat ook zo. Denk je dat het je wel lukt? Dan lukt het je ook. Je hebt namelijk altijd gelijk. Ik schreef al eerder over de kracht van visualiseren, hoe klein ook. Maar de techniek die ik hieronder beschrijf, heb ik gejat van Epke.

Jaren geleden, onderweg in de auto, hoorde ik op de radio een interview met een sportexpert over Epke Zonderland. Hij analyseerde: ‘Epke is zo goed, omdat hij 2 seconden vooruit denkt. Hij ziet in zijn gedachten zichzelf zijn volgende manoeuvre al perfect uitvoeren’. ‘2 seconden vooruitdenken, zie voor je wat je gaat doen’

En die uitspraak is me altijd bijgebleven.

De moed die ik me daarmee eigen maakte

Omdat mijn invaliditeit steeds erger werd, waren kleine acties voor mij al een flinke en pijnlijke reis. Denk b.v. aan:

  • Naar de wc gaan
  • Douchen
  • Voordeur openen voor pakketje
  • iets meenemen naar boven de trap op

Dus als ik momenten had waarbij ik vooraf al wist dat het zwaar zou zijn, en/of ik er veel pijn van zou krijgen, deed ik Epke na. En met succes.

Naar de wc gaan op z’n Epke’s

Dus dit betekende in de praktijk, dat als ik naar de wc moest (wat ik eigenlijk al vaak uitstelde), ik voordat ik opstond, mijn stappen, handelingen, en de weg terug prima zou verlopen.
Andersom gezegd ik zou niet struikelen, niet stoten of vallen, geen heftige pijn hebben, dus stressloos naar de wc kon gaan.
‘Door Epke’s techniek focus ik dat alles perfect gaat’

Maar zo denk ik dus niet. Want dan heb ik de woorden en beelden van struikelen, stoten, vallen, pijn en stress op mijn netvlies. Door Epke’s techniek om alles perfect vooraf te zien, focus ik me dus op hoe ik wil dat het gaat.

Mini visualiseren met FOCUS

Dit is dus een soort van mini visualiseren die ik me heb aangeleerd. Het kost een paar seconden, maar het valt of staat met FOCUS. Natuurlijk ga ik dit uitgebreid toepassen bij mijn revalidatie, maar ook met andere dingen in het dagelijks leven.

‘Voor het verleden is er maar één remedie: de toekomst.
Tomi Ungerer, Franse tekenaar (1931-2019)

Korte rijen bij de kassa, snel een parkeerplaats vinden, vriendelijke klantenservice aan de telefoon, de lijst is eindeloos. Maar die trucjes doe ik eigenlijk al m’n hele leven. Met mij in de auto vinden we op zaterdagmiddag absoluut een parkeerplaats bij de Albert Cuyp.

Werkt het altijd?

‘Eerst geloven dan zien, of eerst zien en dan geloven?’De techniek van Epke helpt me de moeilijke momenten door. Maar door de pijn die er toch wel is, werkt het niet 100%. Maar ik vertrouw er wel op dat er geen gekke dingen gebeuren, zoals vallen of stoten. Alhoewel die ook wel eens zijn gebeurd, maar toen was ik dus niet écht goed gefocust. Zo’n moment toen Epke zelf met z’n bekkie op de mat viel.

Belangrijk is om het eerst te zien geloven (van binnen) en dan te zien (het uitvoeren). Of in dit geval ook andersom: Eerst zien (op je netvlies) en dan geloven (dat het je lukt). Een uitspraak waar ik dus een hele andere draai aan heb gegeven.

Schrijf een reactie