In huis moeten we steeds meer aanpassingen doen voor de temperatuur

Florida 2014: Bovenstaande foto laat zien dat ik tijdens wandelingen regelmatig moest rusten (koelen) met de voeten omhoog.

Na 2012 kreeg ik ook klachten tijdens de zomers in Nederland. De aanpassingen die we moesten maken begonnen klein en simpel, maar verder steeds belangrijker en ingrijpender.

De vakanties naar het warme Florida in 2013 en 2014 kon ik volhouden op Gabapentine. Maar afhankelijk van de situatie, werden de sandalen regelmatig ingeruild voor zachte teenslippers.‘Ik kon het volhouden op de Gabapentine’

De aanpassingen die we hebben moeten maken

Bron foto: AliExpress

De poosjes werden steeds korter

Wat opvallend was, was dat zodra ik mijn voeten omhoog deed, de pijn verminderde. Dan het liefst met de sandalen of teenslippers uit in de schaduw of koelte, zoals op de grote foto boven te zien is.

‘Verandering begint als iemand de volgende stap zet.’
– William Drayton, Amerikaans auteur (1742-1779)
M’n voeten konden dan weer even tot rust komen, waarna ik weer een poosje kon lopen. Helaas werden die ‘poosjes’ door de tijd heen steeds korter.‘Je zag helemaal niets aan mijn voeten, niets.’

Wat ook opvallend was: je zag helemaal niets aan mijn voeten, niets. Geen verkleuringen, verdikkingen, oedeem, of wat dan ook. Niets Althans, nóg niet….

Mijn laatste feestje

4 oktober 2015, feestje in Uithoorn op open sandalen

Mijn laatste feestje was in oktober 2015. Die zomer waren de prikkelende wreven al verergerd, maar nog steeds onzichtbaar.

De open schoenen die ik op het feestje draag (zie foto) lieten kou en wind door, dus dat was m’n redding voor die dag.

Ook is duidelijk te zien dat door het inmiddels stilzittende leven, m’n kleding al een maatje gekrompen was. En dan binnen één jaar, want het jaar daarvoor waren de klachten een stuk minder.

Eerlijk gezegd maakte ik mezelf maar steeds wijs dat het ooit vanzelf wel eens over zou gaan.

Bedden splitsen

Eén van de emotioneelste beslissingen die we hebben moeten nemen was het apart gaan slapen. Jerry kan soms snurken en ik lag vanaf 2016 ’s nachts vaak te kermen van de pijn. Kortom, we hielden elkaar wakker, en dat is niet handig als je er om 05:00 uit moet (Jerry dan).‘Weken lang ben ik huilend in slaap gevallen’

Na die verandering ben ik de eerste weken huilend in slaap gevallen. Maar uiteindelijk was het voor ons beiden nodig om een betere nachtrust te krijgen. En ach, het is tijdelijk, en voor die niet-slapen-dingen zijn er toch nog andere plekken in huis?

Schrijf een reactie