Verslaafd aan de vitaminepillen, poeders, druppels, drankjes en sprays

Nooit heb ik een verslaving gehad, maar in 2018 kreeg ik door dat ik niet goed bezig was mijn heil te zoeken in voedingssupplementen en vitamines. Ik liep al vanaf 1996 bij een orthomoleculaire arts in Epe. Hij heeft mij, ik geef toe, rond 2000 door een moeilijke periode gesleept. Althans, niet met coaching, maar met pillen.

Mijn orthomoleculaire arts was mijn dealer

Vanaf 1996 heb ik jarenlang maandelijks zeker 250 euro uitgegeven aan allerlei supplementen en vitamines. En met alle probeersels erbij, nog véél meer euro’s. Alles op advies van deze arts.

Iedere keer als ik bepaalde klachten had, belde ik hem. En warempel, hij had voor ieder kwaaltje een oplossing. Hup, wéér een middel op de dagelijkse inname lijst! ‘Hup, daar kwam weer een middel bij op de lijst’

Hij leverde zelf ook supplementen, en kon heel goed uitleggen waarom het ene merk beter werkte dan het andere.

Tekorten aanvullen (van zijn portemonnee)

Orthomoleculaire therapie werkt altijd vanuit ’tekorten’. Maar bij mij werden die nauwelijks gemeten, maar deed hij aannames. ‘Bij mensen met klacht A helpt vaak pilletje B, dus je kunt het proberen’. En daar kwam weer een placebo aan.

‘Mensen met hoge B12 waardes voelen zich er vaak véél beter bij’Vitamine B12 injecties zijn hier een goed voorbeeld van. Er zijn altijd stevige discussies tussen reguliere en alternatieve artsen over de referentiewaardes, en of B12 wel of niet uitgeplast wordt. Ik weet niet meer wat ik moet geloven.

Tegenovergesteld als de gemeten bloedwaarde wél in de referentiewaarde viel, was de onderbouwing dat ‘de reguliere referentiewaardes niet reëel zijn, daarbij voelen mensen met hogere waardes zich vaak véél beter’. Zonder enige wetenschappelijke onderbouwing, alleen gefocust op zijn patiëntengroep.

De lijst wat ik dagelijks innam

Alles wat ik de afgelopen 20 jaar heb geslikt is gigantisch:

  • Vitamine C (poeder), Krill Olie, Curcuma, Astaxanthine, Melatonine, Biotine, Q10, 5-HTP, Passieflora, Valeriaan, Gingko Biloba, Ginger Root, Benfotiamine (B1), Pro Biotica, LDN (Naltrexone), SaMe, colloïdaal zilver, drinkbare waterstofperoxide (schandelijk schadelijk) MMS druppels (schandelijk schadelijk).
  • B12 injecties, zuigtabletten en neussprays (alle soorten die er zijn).
  • En alsof het nog niet genoeg was – dagelijks aangevuld met kostbare biologische multi vitamines.
  • Herfst 2014 (3 jaar) – Bijengif therapie: iedere drie dagen 6-12 onderhuidse prikken in de onderrug. Daar heb ik flinke littekens aan overgehouden.

Dagelijkse routine

Je zult wel denken ‘dat is veel!’. Ja, terecht. Maar diverse middelen overlapte elkaar, of ik stopte ermee, omdat ik er klachten van kreeg, of werden ze vervangen door iets anders.‘Hij heeft me nooit gewezen op de hoge B6 doseringen’
‘Het publiek is ontvankelijker voor beweringen dan voor argumenten. Vandaar het succes van de kwakzalvers.’
– Fritz Francken, Vlaams auteur (1893-1969)

Mijn inname van de hoge dosering B6 met de zenuwschade als gevolg, is mede zijn schuld. Hij heeft me er nooit op gewezen, zelfs niet toen ik met mijn prikkende voeten bij hem kwam.

Geen effect op voeten, ze werden juist slechter

‘Een betere doorbloeding werkte bij mij averechts’Bijna alle supplementen hadden nauwelijks effect op de hitte in mijn voeten, en de meesten maakten mijn klachten juist erger. Want alle voedingssupplementen en vitamines zijn gebaseerd op het verbeteren van de doorbloeding. Maar in mijn geval werkte dat juist averechts.

Welke supplementen wel goed voor mij voeten werken, zijn: Alpha Liponzuur en PEA Pure. Daarbij slik ik ook Vitamine D voor de nep zon.

‘Je moet stoppen met die troep!’

Mijn vorige huisarts waar ik nog steeds contact mee heb, heeft mij in 2018 erop gewezen dat ik moest stoppen met al die ’troep’. Ze had dit al vaker gezegd, maar ik was er vol van overtuigd dat ik het nodig had. ‘Anders kan ik niet functioneren!’.‘Ik was overtuigd van tekorten en wilde de klachten niet terug’

Het uiteindelijke placebo effect was bij mij zó sterk; ik was er zo van overtuigd dat ik allemaal tekorten had. EN ik wilde mijn klachten niet terug. Daarom was ik zo bang om te stoppen. Maar ik heb het toch gedaan.

Ik vond het maar vreemd dat ik nog normaal functioneerde

M’n huisarts zei vasthoudend ‘ook al probeer je het maar voor 2 weken’. En dat was mijn escape die ik nodig had: ‘Ik kan er altijd weer mee beginnen.’

‘Er veranderde weinig, behalve dat we meer geld overhielden’Binnen drie dagen ben ik met alles gestopt. Na een paar dagen vond ik het raar dat ik nog kon functioneren. Die pillen hielden me toch altijd rechtop? Eindelijk begon ik in te zien dat ik al die pillen niet nodig had.

Ik kan niet zeggen dat het beter ging met m’n voeten. Ik was wel wat vermoeider, maar ik was ook gestopt met de bijnieren- en schildklier supplementen was gestopt. Verder veranderde er weinig. Behalve meer geld per maand overhouden. Hoe fijn is dat?

Afscheid van de orthomoleculaire wereld

Door die ervaring zie ik dat dagelijks zoveel vitamines slikken, geen enkele zin heeft. Het is een vlucht. Placebo. Of het werkt kort, maar daarna doet het gewoon niets meer. Of je krijgt juist klachten door die troep. Juist onderzoeken wat de oorzaak van je klachten zijn en dit aanpakken, is veel gezonder.‘Of je krijgt juist klachten door die troep’

Voor mij is de orthomoleculaire weg geen weg meer. Ik geloof er niet meer in, en heb m’n lesje geleerd.

Schrijf een reactie