Onnodig psychiatrische opname om uit te sluiten dat ik gek ben

Omdat dr. Serné ook op psychisch vlak alles wil uitsluiten, word ik in juli 2019 opgenomen in het VUMC voor 4 dagen. Na enkele voorgesprekken met psychiater Rutten, word ik daar geobserveerd en krijg ik intensieve gesprekken met haarzelf en betrokken artsen.

Ik moet mijn veilige airco bubbel thuis verlaten, waar ik de pijn het beste kan temperen. Maar mijn waardering is hoog voor de één persoonskamer met airco. Deze maakt een $%#@*! herrie, maar het is in ieder geval koel.‘De airco maakt een $%#@*! herrie, maar het is wel koel’

Een bijnierklap, vind je het gek?

Maar deze opname kreeg nogal wat voeten in de aarde. Tegen de avond werd ik plotseling doodziek. Zwaar misselijk, diarree, algehele zwakte, kortom hondsberoerd. Ik dacht nog dat het van de spaghetti was, maar ik herkende deze symptomen als een bijnierklap.

‘Een psychiater zou voor u zo gek nog niet zijn.’
– Vrij Nederland

Ik heb zowel Serné als andere artsen gezegd dat dit mijn bijnieren kunnen zijn en vroeg om bloedonderzoek. Maar daar werd niets mee gedaan. Dr. Serné denkt dat ik een voedselvergiftiging heb, maar ik denk daar anders over. Later blijkt dat ik gelijk had (na onderzoek en uitleg van dr. Nijhoff uit het LUMC eind 2019).

Pas 48 uur later (!) lukte het om te braken, maar ik bleef kotsmisselijk en hondsberoerd waardoor ik alleen maar Ja of Nee kan antwoorden. Soms kon ik tijdens de ondervragingen door psychiaters wat uitgebreider antwoorden, maar niet vaak.‘Alle facetten van m’n leven kwamen aan bod’

Vanaf mijn vroegste jeugd, familie, schooltijd, huwelijken, carrière, alle facetten van mijn leven kwamen aan bod. Zelfs Jerry werd geïnterviewd.

De uitkomst van het onderzoek

Uiteindelijk hebben ze genoeg informatie, en is de conclusie van dr. Rutten dat ik geen zelfverminkingsdrang of depressie heb. Noch suïcidaal of andere psychische afwijkingen, wat mijn voetaandoening zou kunnen verklaren of verergeren.

  • Wat er wel is uitgekomen, is dat ik een ‘somatische symptoomstoornis’ heb met ‘hoge lijdensdruk en significante negatieve beïnvloeding op het dagelijks leven als gevolg van haar klachten’.

Het beleid is dat ik psychische begeleiding van haar blijf krijgen, en ik op de lijst kom voor psychotherapie zodra ik weer mobiel ben.

Mijn cadeautje is de psych zelf

Ik ben niet alleen blij met het rapport zelf, maar ook met dr. Rutten. Er is een hele warme klik, en op de één of andere manier voel ik dat ze zich meer betrokken bij me voelt dan bij andere patiënten. Als dat niet zo is, dan is alleen dat gevoel wat ze me geeft ook al waardevol.‘Na een zware week toch nog een fijne psych gekregen’

Het psychiatrisch onderzoek was voor mij een zware week door allerlei oorzaken. Mijn weerstand en gevoel dat het onnodig was voel ik nog wel, maar daarentegen heb ik er wel een fijne, betrokken en lieve psychiater bij cadeau gekregen.

Schrijf een reactie