Na 40 jaar eindelijk (h)erkenning voor mijn bijnieruitputting

Al vanaf mijn kindertijd heb ik het verschijnsel dat ik na belangrijke gebeurtenissen, heftige situaties, of veel inspanning van het ene op het andere moment ziek kon worden.

Maar niet alleen in verdrietige omstandigheden, ook bij leuke. Zoals een feestje, avondje theater, te lang gedanst, een barbecue die wat later wordt, en intensief sporten. ‘Ziek van inspanning’ is voor mij dus letterlijk zo.‘Ik kon ziek van inspanning zijn’

Inzicht dankzij de Orthomoleculaire arts

Toen ik in de jaren ’90 mijn heil zocht bij een orthomoleculaire arts, constateerde hij toen al dat mijn bijnieren en schildklier traag werkte. 25 jaar heb ik bijnierschors- en schildklierhormonen geslikt vanuit de alternatieve hoek, dus niet regulier.

‘Mijn symptomen waren niet normaal’Want in die tijd werd ik namelijk door endocrinologen naar huis gestuurd: ‘je bloedwaardes zijn in orde, er is niets aan de hand’. Terwijl mijn klachtenbeeld en symptomen niet normaal waren. Flinke oogkleppen dus.

Wegglijden na stoppen

In 2017 stopte ik op advies van een vriendin (arts) bewust met alle supplementen dus ook met de hormonen. Ik wilde alle factoren die hitte in mijn voeten zou kunnen uitlokken, uitsluiten. Maar al snel was ik na bepaalde gebeurtenissen en inspanningen weer plotseling doodziek en kotsmisselijk, net als vroeger.

Dit heb ik uiteraard aangekaart bij dr. Serné. Hij constateerde dat mijn bijnieren en schildklier inderdaad wat traag werkte, maar vond medicatie niet nodig. Na prediken kreeg ik als proef hydrocortison, en dat sloeg goed aan. Van het beloofde onderzoek heb ik nooit meer iets gehoord.‘De hydrocortison sloeg goed aan’

Heft in eigen handen

Omdat ik op het Bijniernet had gelezen dat er tegenwoordig anders (lees: beter!) naar patiënten met soortgelijke symptomen wordt gekeken (lees: geluisterd!), heb ik contact gezocht met één van hun aanbevolen artsen.

‘Bij pijn is de kracht van woorden snel uitgeput.’
– Pascal Mercier
‘Na de ACTH test kreeg ik een CRH test’In het LUMC is dr. Nijhoff mijn held. Na de ACTH test kreeg ik een uitgebreide CRH test (oktober 2019). En warempel, hij brengt iets belangrijks voor het voetlicht:

Door de CRH test zag hij dat mijn bijnieren inderdaad traag herstellen. Het is geen ernstige ziekte, maar de klachten die ik altijd had en nog heb, zijn hier wel naar terug te leiden.

Eindelijk duidelijkheid

Ik ben wel een ‘randgeval’ en daardoor goed behandelbaar. Wist ik dat 40 jaar geleden maar! Dan had m’n leven er anders uitgezien. Dr. Nijhoff beaamt dat de situaties waar ik de laatste tijd doodziek van ben geworden, een logisch gevolg zijn van een traag herstel van de bijnieren.

Zoals mijn 4-daagse opname voor het psychiatrisch onderzoek in het VUMC. Als ik hier van tevoren medicatie voor had ingenomen, had ik een hoop ellende kunnen voorkomen. Want och, wat ben ik daar ziek geweest. Terwijl ik het nog tegen Serné heb gezegd!‘Ik had een hoop ellende kunnen voorkomen!’

Wat heb ik?

  • Bijnieren: Ik heb geen Addison, Graves of Cushing, maar een bijnierschorsinsufficiëntie = traag herstel van de bijnieren na stress, inspanning en belasting.
  • Schildklier: Ik heb geen Hashimoto, maar een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie. Een (deel) verklaring van mijn overgewicht en vermoeidheid.1

Bijnier uitputting – vind je het gek?

Door alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd, dat is niet alleen met mijn voeten, maar ook het overlijden van mijn zus Wilma, ben ik een schoolvoorbeeld van een bijnierschorsinsufficiëntie.

‘Na 40 jaar eindelijk reguliere erkenning en een goede behandeling’Daarbij bleek dat mijn schildklier al vanaf m’n 30e niet goed is ingesteld, omdat ik destijds ook T3 slikte wat helemaal niet nodig was. Daardoor heb ik in die jaren meer stress ervaren wat niet zo had hoeven zijn.

Gelukkig zijn de tijden veranderd, en krijg ik na 40 jaar medische erkenning én een goede behandeling voor deze klachten. Op naar een betere kwaliteit van leven!

Bronvermeldingen
  1. Kijk op het Bijniernet.nl voor meer informatie.  

Schrijf een reactie