Hypoxie onderzoek om te zien of hyperbare zuurstof zinvol is of niet

Bovenstaande foto laten mijn pijnlijke rode tenen zien tijdens de Hypoxie Test bij het IvHG in Waalwijk.

Op mijn ‘lijstje van aanpak’ stond nog maar één ding: Hyperbare zuurstof therapie. Ik had namelijk een medisch artikel gevonden van een Amerikaanse patiënte met Erythromelalgie, die door deze behandelingen genezen was. Hoe blij was ik toen ik ontdekte dat deze behandelingen ook in Nederland gedaan werden? Heel blij!

De arts was minder enthousiast

Zoals gewoonlijk legde ik mijn contacten en vertelde mijn verhaal. Echter was de arts van het IVHG in Maarssen minder enthousiast. Want met mijn aandoening was er nog geen onderzoek gedaan, en één succesvol verhaal gaf nog geen onderbouwing. Later hoorde ik dat de terughoudendheid vooral te maken had met hun uiteindelijke algemene succes score.‘Hoe gingen de vaten in mijn voeten om met zuurstof?

Toch wilde ze mij tegemoet komen door in hun centrum in Waalwijk een Hypoxie test af te nemen. Daaruit zou kunnen blijken hoe de vaten in mijn voeten omgaan met zuurstof.

De test duurde lang en was pijnlijk

De test was vrij simpel; ik hoefde alleen maar te zitten op een behandelbank waar ze plakkers op m’n rechtervoet plakte. Probleem was dat het daar behoorlijk warm was en ik niet kon koelen. Aan de andere kant was dat weer een voordeel, omdat ze nu konden zien wat er precies gebeurde.

‘Illusies zijn voor het hart wat zuurstof is voor de longen.’
– Maurice des Ombiaux, Belgisch auteur
1868-1941)

Maar helaas. Deze test liet geen specifieke afwijkingen zien. Na logisch denken deden de artsen een voorzichtige aanname dat het bloed in mijn voeten niet meer goed naar boven werd gepompt, waardoor het bleef ‘hangen’.

Maar ze gaven toe dat ze dit medisch niet konden onderbouwen. Omdat het volgens hen een ‘soort van’ vaataandoening was, zouden de sessies heel misschien toch wél zinvol kunnen zijn.‘Dankzij vaatchirurg kreeg ik een coulance vergoeding

Groen licht voor de zuurstoftank

Met dank aan mijn eerste vaatchirurg in het Spaarne, kwam er uiteindelijk een coulance vergoeding vanuit mijn zorgverzekering voor de 180 euro per keer. Hierdoor kon ik 30 sessies in de Hyperbare Zuurstof tank plaatsnemen.

Blij, enthousiast en hoopvol ging ik 4 keer in de week 30 keer op en naar Maarssen. Maar zou die blijdschap ook zo blijven? Helaas niet.

Schrijf een reactie