Mijn wereld wordt alsmaar kleiner, mijn gevangenschap steeds groter

Mijn auto staat al maanden stil. Het aantal jaarlijkse kilometers is gedaald van 8000, naar 4000, en uiteindelijk naar 1800. Ik ben niet meer in staat om zelfstandig in mijn auto (zonder airco) ergens naartoe te gaan.

Daarbij is mijn schoenenkeuze de laatste jaren gedegradeerd van gympen, naar sandalen, naar teenslippers naar badslippers maat 46 (van Jerry). Bekleed met schuimverband waar ik binnenshuis op krukken kan schuifelen.‘De waarde is sowieso nul’

Afscheid van mijn auto

Daarom volgt een moeilijke maar logische beslissing; na maandenlang stil voor de deur te hebben staan, laat ik mijn roze bolide wegslepen. De waarde is sowieso nul, gelukkig hoef ik niet bij te betalen. Toch is het niet alleen afscheid nemen van een auto, maar ook van een stuk vrijheid.

Airco’s voor medische redenen

Ondertussen hebben we in 2017 en 2018 hittegolf na hittegolf. Naar buiten gaan betekent veel pijn, dus ik zit meer binnen. Maar ook binnen stijgt de warmte, wat voor mij ernstige gevolgen heeft.‘Binnen stijgt ook de warmte’
‘De meeste gevangenen zitten niet achter tralies, maar gekneld in angsten van een oppervlakkig bestaan.
– Simon Vinkenoog, Nederlands auteur (1928-)

Daarom laten we in 2018 inbouw airco’s installeren waarmee we een groot deel van het huis koel kunnen houden. Heerlijk en comfortabel, maar de airco-bubbel creëert ook mijn gevangenis.

Fikkie stoken in de achtertuin

‘Op zwoele zomeravonden is het nog 20+ graden’Wat we ook niet meer kunnen doen is ’s avonds fikkie stoken in de tuin. Op de zwoele zomeravonden is het nog steeds 20+ graden buiten. De vuurpot zelf geeft ook een enorme hitte af. Schuin zitten of afdekschotten gebruiken, werkt niet (inderdaad geprobeerd).

Het afzeggen van de cruise bezoekdag

Jerry en ik stappen graag aan boord van een cruiseschip, ook al is het maar voor één dag

Niet alleen reizen en cruisen in het buitenland, maar ook uitjes in eigen land doen we graag. Vaak organiseert Cruisetravel bezoekdagen op schepen in Amsterdam of Rotterdam.

Zo had ik – met mijn positieve attitude – al maanden geleden tickets gekocht om een cruiseschip nog in bouw, te bezoeken in Hamburg. Maar het bleek een warm weekend te worden, en inmiddels was ik flink verslechterd.

Dat we ons geld niet terugkregen vonden we niet erg. Maar wel dat we een fantastische en unieke dag hebben gemist, wat absoluut een hoogtepunt zou zijn geweest.

Extra koelkast niet uit luiheid of luxe

Omdat het traplopen steeds meer moeite kost en pijnlijker wordt, bestel ik een tafelkoelkast voor op kantoor. Dit is niet uit luiheid of luxe, maar uit noodzaak. Ik moet mezelf met beide handen aan de trapleuningen optrekken, en bij iedere stap snijden de randen van m’n slippers in m’n voet. Dan nog iets naar boven meenemen is niet fijn.

Video deurbel

‘Traplopen is mijn graadmeter voor mijn conditie’De video deurbel voor mij een fantastische uitvinding. Want ondanks de NEE-stickers op de deur, wordt er nog steeds nutteloos aangebeld door klusjesmannen en collectes. Nu kan ik ze via de walkie-talkie modus direct NEE zeggen. Heerlijk.

Maar ik blijf wel traplopen, dat moet ik van mezelf. Ik wil m’n beenspieren en conditie op peil houden, daarbij is traplopen ook mijn graadmeter voor mijn conditie.

Vechten om eruit te komen

Deze onderwerpen zijn belangrijk voor de kwaliteit van ons leven. Je mag nooit met handen en voeten gebonden zijn aan je eigen huis. Daarom lever ik al die jaren de strijd met artsen om ze te laten inzien dat het zo echt niet meer langer gaat.

M’n voeten moeten eraf! Zo snel mogelijk!

Schrijf een reactie