Een nieuwe fase; de eerste set liners zitten best lekker

Half december 2020 begon een nieuwe fase. Het revalidatietraject bij Reade (A’dam) was gestart, waar ik een 1e set liners kreeg aangemeten.

Natuurlijk was ik rete-zenuwachtig. De kennismaking met het team was goed verlopen, maar hoe zou ik gaan reageren op de materialen die ik de rest van m’n leven zou moeten gaan gebruiken?

Liners zijn siliconen elastische kousen die eerst over de stomp worden afgerold, waar daarna de prothese overheen aangetrokken wordt.

Zoveel soorten en mogelijkheden

Nu had ik dankzij mijn motivatieboek al veel verzameld gelezen over liners. Tegenwoordig zijn er zoveel leveranciers, soorten en oplossingen, dat ik daar wel vertrouwen in had.‘Ik zat niet op problemen te wachten’

Maar toch hoorde ik van andere geamputeerden dat zij best veel problemen met hun liners hadden. Daar zat ik niet echt op te wachten.

‘Houdt de scheenbeschermer de voetbalkous omhoog, of houdt de voetbalkous de scheenbeschermer rechtop?’
– van Kooten en de Bie

Na de opmeting kwam 2 weken later de passing. De instructies waren eenvoudig: de liner eerst binnenste buiten keren, dan de kop op m’n stomp, en daarna voorzichtig afrollen. En dat lukte; ik had het snel boven en onder de knie.

Opbouwschema

Ze gaven me een streng opbouwschema om te wennen, ik mocht daar absoluut niet overheen. Dit lukte ook niet, want ik was in de eerste weken té ziek van de morfines met téveel spasmes. Dus ik kon pas begin januari 2021 starten met dragen.

Gelukkig ging het opbouwen goed, ik hield een eigen schema bij en na enkele keren telefonisch overleg met mijn behandelaar, kwam ik fluitend uit op 10-12 uur dragen per dag.‘Schotels drukte tegen m’n littekens’

Last van de kappen

Toch kreeg ik na verloop van tijd last van de ronde voorkappen (schotels, voor het prothese pensysteem) die precies op mijn littekens drukte. Dit gaf vooral aan mijn rechterstomp extra pijn.

‘Littekens moeten ‘harden en wennen’Dit was ook wel logisch omdat ik na die (1e) amputatie zonder verdoving wakker werd uit de narcose. Hierdoor was het risico groter dat ik tijdelijk wat meer pijnklachten kon krijgen.

Omdat littekens moeten ‘harden’ en wennen aan druk en schuring, moet ik hier doorheen zien te komen. Naar mijn idee gaat dat wel lukken.

Update: helaas is dit niet gelukt, zie mijn opvolgende artikel.

1 gedachte over “Een nieuwe fase; de eerste set liners zitten best lekker”

  1. Nog even en dan sta je weer rechtop je benen. Aan doorzettingsvermogen scheelt het bij jou écht niet. En dan op naar de volgende stappen en weer leuke dingen doen (bijvoorbeeld een ritje met de mannen achterop).
    Toppertje 👍👍

    Beantwoorden

Schrijf een reactie