Mijn vriendin schrikt in het zwembad van mijn rode voeten. Ik ook.

Twee keer per week ging ik met twee verschillende vriendinnen zwemmen. Baantjes trekken was en is mijn favoriet, waarbij ik goed kan meten hoe het met mijn conditie is gesteld. Ik hou mijn banenscore nauwkeurig bij met een lint om mijn middel met knijpbolletjes van de markt (2 banen = 1 bolletje). Ja, ik sta ook vaak versteld van mijn briljante ideeën.

In het zwembad is het altijd warm en zijn er temperatuursverschillen. Normaal was ik hier al geen fan van (ik ben wel eens van m’n graatje gegaan), maar in 2016-2017 kreeg ik hier steeds meer problemen mee.‘Ik ben wel eens van m’n graatje gegaan’

Aanpassing 1: Van ’s avonds naar ’s ochtends

Na het zwemmen een gloeiend hete voet, herfst 2016

In het water zwemmen is lekker, omdat het koud is. Behalve als ik ’s avonds ging banen trekken. Het water was dan al de hele dag verwarmd.

Dat is voor veel mensen aangenaam, maar mijn voeten vonden dat niet zo fijn. Iedere zwemslag die ik maakte, voelde het water als schuurpapier over m’n voeten.

De eerste aanpassing met de vriendinnen afspraken, was dan ook om alleen ’s ochtends te gaan zwemmen, als het water nog lekker koud was. Oké, dat ging goed.

Een uur doorzwemmen vond ik heerlijk, waarna ik goed was opgewarmd, wat normaal is. Maar mijn voeten schoten door als de brandweer.

Aanpassing 2: Haasten in het kleedhokje

Teruggelopen naar de kleedhokjes begon het branderige geprik al. Het stilstaan en aankleden in het hokje maakte de roodheid en hitte alleen maar erger.

Dus aanpassing 2: me rot haasten en niet douchen. Het douchewater was te heet. Thuis kon ik koeler douchen. (Maar ook dit werd later een probleem.)

‘Jeetje, wat heb jij nou?’Maar ondanks deze aanpassingen, stond ik alsnog te kreunen en puffen. M’n vriendin zei ‘Jeetje, wat heb jij nou, wat zien je voeten rood!’

Tsja, ik kon dat alleen maar beamen. Thuisgekomen moest ik direct koelen met de ventilator, en kon ik niet meer douchen. De roodheid werd dan wel minder, maar duurde vaak ruim 1-2 uur.

Aanpassing 3: minder zwemmen

Uiteindelijk werd de pijn zo hevig dat ik aanpassing 3 deed: nog maar 1 keer per week ging zwemmen. Maar na een paar weken moest ik ook daar mee stoppen. De pijn werd té erg. Als het buiten warm was, was naar huis terugrijden in een auto zonder airco niet echt fijn.

‘Zwemmen is met armen en benen aloude geheimen vertellen aan het altijd begrijpende water.’
– Paul Snoek, Vlaams dichter, (1933-1981)
En tijdens één van de laatste keren ben ik met m’n blote voeten op het roostertje bij de zwembadtrap gaan staan. Hierna heb ik drie maanden enorme pijn van in mijn voetzolen gehad.‘Mijn conditie ging snel achteruit’

Na het stoppen met het zwemmen ging mijn conditie snel achteruit. In diezelfde periode moest ik ook gedwongen met andere dingen stoppen vanwege de pijn en hitte.

De gevangenisdeuren waren zich langzaam aan meer en meer aan het sluiten.

Schrijf een reactie