Een doorbraak: Zenuwschade door een te hoog vitamine B6 waarde

In de zomer van 2015 werd het toch echt tijd om medische hulp in te schakelen. De pijn werd te erg, en de eerste kilo’s door het minder bewegen werden zichtbaar. De wandelingen met mijn wandelcoach Jan had ik ook al enkele keren moet afzeggen, dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Vitamine B6 vergiftiging

‘Dunne Vezel Neuropathie?’De allereerste arts die ik zag was een neuroloog (Spaarne). Uit haar onderzoek bleek dat ik geen bijzondere neurologische afwijkingen had, maar wel dat mijn vitamine B6 gehalte veel te hoog was (928, i.p.v. 35-110).

Ze geeft een voorzichtige diagnose met ‘Dunne Vezel Neuropathie’, maar beaamt dat hier nog weinig over bekend is. Haar advies was om direct te stoppen met de B6 vitamines en de pijn te verminderen met Gabapentine.

Geen idee of ik vitamine B6 slikte…

In de vitamine B Complex van de VitaminShoppe zit maar liefst 7353% B6 ADH!

Gek genoeg was ik me er helemaal niet van bewust dat ik vitamine B6 slikte, totdat ik op de sticker van de B Complex potten1 keek, die wij altijd in Florida kochten.

Daar zat maar liefst 125 mg, ofwel 7550% (boven de ADH) vitamine B6 in! Ik had werkelijk geen idee. Het is duidelijk dat de fabrikant het niet zo nauw nemen met de milligrams. Terwijl er talloze onderzoeken zijn die aantonen dat teveel B6 schadelijk is.

Waarom slikte ik überhaupt vitamine B6?

In de jaren 2011 had ik best veel stress van mijn ontslag en nieuwe baan, die uiteindelijk maar een jaar duurde. De pillenpotten, vooral in de VS, beloofde stress– en klachtenreductie, ontspanning, meer energie, en vooral een geweldig leven. Natuurlijk wilde ik dat!

Gabapentine werkte niet (meer)

Uiteraard ben ik direct gestopt met de B6 tabletten. Maar de Gabapentine ging, in tegenstelling tijdens de vakantie in 2012, niet goed. De bijwerkingen waren te heftig, ook met een opbouw vanaf 100 mg werkte niet.

‘Ik geloof dat emoties net zo schadelijk zijn voor ons lichaam als vitaminen, röntgenstralen en verkeersongevallen.’
– Douglas Coupland, Canadees acteur (1961-)
‘weinig kennis van Dunne Vezel Neuropathie’Toch kreeg ik mijn bedenkingen bij de Spaarne Neuroloog. Ze wilde een röntgenfoto van m’n longen, wat ik erg vreemd vond voor pijn aan mijn voeten. Daarbij zei ze weinig kennis te hebben van Dunne Vezel Neuropathie, en had ze ook weinig meer te bieden dan Gabapentine.

Ik was niet de enige

In dezelfde periode kwam in het nieuws dat onze Nederlandse schaatser Sven Kramer een beenblessure had opgelopen als gevolg van teveel inname van vitamine B6.

En amper een jaar later, kwamen er nog meer berichten in de media over B6 vergiftigingen2. Het bleek dat duizenden mensen dezelfde klachten hadden die vitamine B6 slikten. Uiteindelijk kregen ze zenuwpijn, vooral in de handen en voeten.‘Duizenden mensen hadden dezelfde klachten’

Ook het TV-programma Radar3 besteedde hier aandacht aan in hun nieuwsbrief, waarop ik heb gereageerd, waar later een interview is gemaakt voor hun magazine, zie hier.

  • Note: Er is een verschil tussen B6 Pyridoxine en B6 Pyridoxaal. De eerste is de ‘slechte’ vorm die kan stapelen in je lichaam en daardoor zenuwschade kan aanrichten. De tweede schijnt bij overdosis wel goed verwerkt te worden in het lichaam. Maar de meeste B-complex tabletten bevatten B6 Pyridoxine.
Bronvermeldingen
  1. Huismerk van de Vitamine Shoppe  
  2. NWA verbiedt hoge dosering B6  
  3. Kijk de uitzending van Radar terug  

Schrijf een reactie