Neurotherapie moet de oplossing zijn, maar helpt bij mij geen moer

Omdat pijn altijd in de hersenen begint, en in mijn geval een overprikkeling heeft ontwikkeld voor mijn voeten bij warmte, lijkt een therapie om deze prikkels tot rust te brengen een ‘no brainer’.

Want waarom zou je met medicijnen gaan werken – met alle bijwerkingen van dien – als je de bron kunt aanpakken?

Via een tip kwam ik terecht bij neuropathie, of neurofeedback. Tijdens een gesprek met het instituut in Hilversum en de praktijk in Spaarnwoude, zijn deze behandelingen nog niet bewezen voor chronische pijn. ‘Maar er was wel één succesverhaal van een vrouw in een rolstoel die weer loopt, dus we kunnen het een kans geven’, zeiden ze.Het succesverhaal van ‘een vrouw in een rolstoel’ trok me wel

EEG in Hilversum

Na een speciaal EEG onderzoek als nul meting in Hilversum te hebben gehad, kon ik de behandelingen doen in Spaarndam (bij Haarlem). De frequentie was drie keer per week. Gelukkig was het herfst, dus hoefde ik me tijdens de winter geen zorgen te maken over warmte.

‘Ze zaten met open mond te luisteren naar mijn verhaal’De praktijk in Spaarndam wordt gerund door twee zeer betrokken en lieve mensen. Ook zij zaten met open mond te luisteren naar mijn bizarre voeten verhaal. Beiden hoopten we dat hun neurotherapie een doorbraak zou kunnen worden.
Wat neuropathie claimt te doen:
‘Neurofeedback traint de hersenen om beter te functioneren waardoor klachten en symptomen verminderen en soms helemaal kunnen verdwijnen. Neurofeedback wordt onder meer toegepast bij…’ – en dan een fikse rij met klachten.

Drie keer per week naar Spaarndam

Trouw ging ik drie keer per week met de auto naar Spaarndam, liet de elektro plakkers op m’n hoofd plakken, en zat ondertussen anderhalf uur naar m’n favoriete TV-serie te kijken.

‘Het brein is een pakket gerimpelde ideeën die we in onze hoofden dragen.’
– Ramón Gómez de la Serna, Spaans roman- en toneelschrijver (1888-1963)

Na 20 sessies volgde een evaluatie. Helaas had ik nog maar weinig baat bij de behandelingen. Toch vonden we het jammer om te stoppen, dus mocht ik bij hoge uitzondering hun reserve apparaat mee naar huis nemen. Dat scheelde me iedere keer de rit en kon ik het zo vaak thuis doen als ik wilde.

Deze apparatuur hebben ze voorbereid met een iets andere software en met geluid. Thuis ging ik enthousiast aan de slag. Dit waren zeker nog 40 keer.‘De klachten waren alleen maar toegenomen’

Maar ook na die serie moest ik helaas concluderen dat het bij mij totaal geen effect had. Sterker nog, de klachten waren alleen maar toegenomen. Zo verdrietig als ik was, zo vastberaden heb ik toen een belangrijke beslissing genomen.

Schrijf een reactie