Hoe kom ik de dagen thuis zittend door? Ik moet afleiding hebben!

Ik gruwel van verveling, en niets doen vind ik zonde van m’n tijd. TV kijken doe ik liever ’s avonds. Maar hoe kom ik thuis zitten de dag door? Gelukkig heb ik een all-round ervaring op ICT gebied. Tel daarbij een hobby op waar je nooit klaar mee bent: namelijk stamboomonderzoek. Een perfecte combi!

Al in mijn puberteit was ik in de archieven te vinden om mijn voorouders te vinden. Dit heeft weer jaren stil gelegen door allerlei oorzaken. Waarna een korte opleving in 2006, en het daarna weer stilstond.‘Ik heb mijn stamboom nieuw leven ingeblazen’

Tijd, kennis, techniek en online doorbraak

Omdat ik steeds minder buiten kwam, besloot ik In 2017 om m’n stamboomonderzoek weer leven in te blazen. Die passie is al die decennia blijven prikkelen. Inmiddels waren er ontzettend veel archieven gescand, gedigitaliseerd, getranscribeerd en online geplaatst. Ik voelde me Hansje in Bosbessenland.

‘We kunnen niets doen aan onze voorouders, maar we kunnen proberen onze nakomelingen te beïnvloeden.’
– Sam Ewing, Amerikaans humorist (1920-2001)

Door de software die ik gebruikte, kon ik zien welke mensen mijn voorouders ook in hun stamboom hadden staan. Op die manier ben ik in contact gekomen met een verre neef, inmiddels zijn we warm bevriend. En met nog véél meer verre familieleden heb ik een leuke band opgebouwd. Wat een cadeautje!

Samen lunchen? Nou nee…

De vele contacten gaven afleiding, omdat je samen bezig bent dingen uit te zoeken. Maar van mijn kant was er ook frustratie. Heel vaak kreeg ik namelijk de uitnodiging om langs te komen, of samen te gaan lunchen of uit eten te gaan.‘Uit eten gaan is voor mij nog onmogelijk’

Dit leek me superleuk en gezellig, maar ik had ze nog niet verteld over mijn immobiliteit. Ik hield de schijn graag op dat ik zo fit was als een hoentje. Maar ja, hoe groot die droom ook was, samen een locatie bezoeken was voor mij nog onmogelijk. Gelukkig reageerden ze allemaal vol begrip, zeker toen ik foto’s stuurde van mijn voeten.

Heel veel toekomstige afspraken

‘Mijn passie is mijn afleiding’Dus zodra ik weer mobiel en fit ben en geen last meer heb van warmte, staat mij een volle agenda te wachten. Ik verheug me niet alleen op de etentjes, maar ook om deze mensen te ontmoeten. Hun verhalen te horen, oude foto’s te zien en boven alles: contact te hebben met verre familie, die ineens heel dicht bij komt.

Stamboomonderzoek doen over mijn eigen bloed, het schrijven voor mijn website, de promotie ervan, nieuwe contacten opdoen, zijn allemaal mijn grote passie, én de o zo belangrijke afleiding die ik nu zo nodig heb.

Je vindt mijn website over stamboomonderzoek op www.yory.nl.

De banner van mijn stamboom met huwelijks- en babyfoto’s van mijn voorouders

Schrijf een reactie